Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element
23 maart 2022 | Frank de Boeff

Van ‘snel falen’ naar ‘snel de grenzen opzoeken’

‘Fail fast, fail often’. Het is een leus die je vaak hoort als je het hebt over start- en scale-ups. Met andere woorden: wacht niet te lang met experimenteren als je een vernieuwend idee hebt. Alleen zo ontdek je of datgene wat je in gedachten hebt ook daadwerkelijk werkt. Wat ons betreft ligt de nadruk echter te veel op de term ‘falen’. Wij zien het liever als ‘de grenzen opzoeken’ en ‘snel itereren’, in onze visie een essentieel onderdeel van je ontwerpproces. Falen is namelijk geen optie en al helemaal geen doel op zich.

Itereren is niets anders dan op voorhand verschillende scenario’s uitwerken die je gaat testen. Om daar vervolgens van te leren en het proces, al schakelend, stapsgewijs te verbeteren. Dit sluit aan op de feedback-loop van bouwen, meten en leren die aan de basis ligt van de Lean Startup-methode van Eric Ries. Op zich een prima methode maar wij geven daar onze eigen draai aan. We geloven niet zo in een voorgekauwde aanpak en zijn juist voorstander van het goed voorbereid inbouwen van feedback loops en het opzoeken van grenzen.

Ries adviseert om zo snel mogelijk een minimaal levensvatbaar product (MVP) te ontwikkelen en je doelgroep hierbij te betrekken zodat je met het leerproces kunt beginnen. Wij vertalen dat in onze aanpak in het feit dat we zo snel mogelijk van lab naar pilot naar productie gaan. Wij draaien bovendien ook regelmatig kleine producties voor klanten zodat zij al de markt op kunnen terwijl we parallel daaraan het proces verder optimaliseren.

De voordelen

Deze werkwijze heeft belangrijke voordelen, die specifiek vertrouwen geven aan (potentiële) investeerders:

  1. Door een objectieve partij als Bodec een technische due dilligence te laten uitvoeren krijg je inzicht in kansen en risico’s én de kosten die gemoeid zijn met je productieproces. Het beantwoordt de vraagt of je al dan niet op de goede weg bent (in hoeverre kloppen je aannames?) en geeft je de gelegenheid indien nodig tussentijds bij te sturen.
  2. Eventuele risico’s worden op deze manier tot een minimum beperkt. Die signaleer je immers al in een vroegtijdig stadium zodat je ze tijdig kunt ondervangen.
  3. Je blijft niet hangen in een oneindig streven naar perfectie maar optimaliseert gaandeweg het proces waardoor je ook sneller de stap naar de markt kunt maken.
  4. Doordat je kleinschalige producties elders kunt laten uitvoeren, heb je nog geen eigen fabriek nodig en worden initiële investeringen tot een minimum beperkt. Het uitgespaarde geld kun je vervolgens investeren in een fabriek die dankzij het uitgekiende iteratieproces optimaal is afgestemd op jouw product.

Ondernemende mindset

Het vraagt om een ondernemende mindset als je op deze manier te werk wilt gaan. Niet alleen van de start- en scale-up zelf maar ook van partijen die hen hierbij ondersteunen. Je kunt die ondersteuning natuurlijk ook zoeken bij bijvoorbeeld universiteiten of onderzoeksinstituten. Kennis is hier volop aanwezig maar vaak is er sprake van een heel ander tijdspad.

Wij zijn zelf ondernemers en weten als geen ander hoe belangrijk het is om proactief te handelen. Falen is nooit het doel maar wil je zorgen dat je initiatief succesvol is, dan is het essentieel om te durven falen en de grenzen op te zoeken. Om daar vervolgens van te leren en snel verder te gaan. Alleen zo kun je een voorloper zijn op het gebied van innovatie!

Voor een succesvolle aanpak als deze is kennis, creativiteit, pragmatisme en doelgerichtheid nodig, en dat is precies wat wij bieden.

Hebt u vragen?

Of wilt u vrijblijvend een afspraak maken?

Neem dan telefonisch of per mail contact met ons op.

U maakt gebruik van een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van nieuwe technieken die niet worden support door uw webbbrowser Update mijn webbrowser

×