De voedingsindustrie is volop in beweging. De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Enerzijds omdat de keten in deze branche volop bezig is met verduurzaming, anderzijds omdat de consument steeds bewuster bezig is met voeding en gezondheid. In deze blog zetten wij de belangrijkste trends in ons werkveld voor je op een rij.
1. Aandacht voor alternatieve ingrediënten en grondstoffen
Veel grote bedrijven en start-ups houden zich momenteel bezig met alternatieve ingrediënten en grondstoffen, specifiek plantaardige alternatieven voor dierlijke eiwitten, maar ook insecten, zeewier, algen en eendenkroos en zijstromen (bijvoorbeeld vis, vlees, plantaardig). Er wordt ook gezocht naar plantaardige alternatieven voor zuivel en eieren ten behoeve van mogelijke vegan toepassingen, waar de consument momenteel veel interesse voor heeft.
Verschillende initiatieven richten zich bovendien op single cel systemen. Met behulp van schimmels, gisten of bacteriën worden eiwitten geproduceerd met reststromen als voeding of stromen als hout of stro. Deze stromen worden door de micro-organismen zeer efficiënt omgezet in eiwitten, vezels en dergelijke. Afhankelijk van het organisme kunnen zo zeer specifieke eigenschappen worden gerealiseerd.
2. Verduurzaming van productie
Er is nog steeds vraag naar dierlijke eiwitten en producten dus daar blijft een markt voor. Er wordt echter wel gekeken hoe deze op een duurzamere manier kunnen worden geproduceerd. Een goed voorbeeld zijn de meer dan dertig initiatieven en startups die zich bezighouden met kweekvlees. Daarbij gaat het om een dierlijke cel maar deze groeit in reactoren.
De rol van dieren is daarmee beperkt tot het afstaan van enkele cellen. Er zijn zelfs onderzoeken die zich richten op de zogenaamde ‘eeuwige cel’ als parent cel voor de kweek. De voeding die in deze processen gebruikt wordt, is plantaardig. Daardoor is het mogelijk op een duurzame manier dierlijke eiwitten te kweken.
3. Verwaarding van rest- en zijstromen
Bedrijven zijn steeds meer gericht op duurzaamheid, niet alleen als het gaat om de productie(processen) maar ook als het gaat om verwaarding van rest- en zijstromen van producten. Bij voorkeur wordt 100% van de grondstoffen hoogwaardig ingezet, vanuit het besef dat we hier bewust mee moeten omgaan.
4. Aandacht voor vezels
Daarbij gaat het niet alleen om vezelrijke voeding maar ook om technische vezels met een specifieke functionaliteit. Deze laatste producten hebben al langer de aandacht maar komen nu op de markt en moeten opgeschaald worden, veelal op basis van zij- en reststromen of nieuwe grondstoffen. Het gaat bijvoorbeeld om vezels die het immuunsysteem versterken of de darmflora stimuleren.
5. Hernieuwde belangstelling voor fermentatie
Vroeger was fermentatie – een manier om je eten te conserveren met micro-organismen – vooral gericht op het langer houdbaar maken van producten. Tegenwoordig is het tevens gericht op het ontwikkelen van heerlijke smaken. Daarnaast kun je met behulp van zogenaamde precisie fermentatie de functionaliteit behalen die bij het vorige punt al werd benoemd, en daarmee geheel nieuwe producten creëren. Zowel deze trend als de trend bij punt 4 resulteert in producten zonder additieven van niet-natuurlijke oorsprong of juist specifieke eigenschappen hebben zonder additieven en daarmee bijdragen aan clean label.
6. Kiezen voor step changes in plaats van geleidelijke veranderingen
De voedingsindustrie streeft naar zoveel mogelijk energiebesparing. Waar dat echter voorheen met name gebeurde middels geleidelijke veranderingen en optimalisatie van processen, kiest men er nu steeds vaker voor grote stappen te zetten (step changes) door bijvoorbeeld innovatieve technologieën in te zetten. De behoefte aan dergelijke technologieën is dan ook groot, gesteund door overheden met zachte dan wel harde dwang.
Startups die zich richten op deze step changes kunnen dan ook rekenen op veel aandacht en hebben veelal weinig moeite de benodigde financiering voor elkaar te krijgen. Als ze dan ook nog gebruik maken van bijvoorbeeld de faciliteiten en de kennis en ervaring van Bodec, kunnen ze in relatief korte tijd veel bereiken. Zo kunnen ze beter de concurrentie aan met zwaar gefinancierde startups uit het buitenland.
7. ‘Versnellers’ grijpen hun kansen
Naast Bodec zijn er meer initiatieven die startups kunnen helpen de gewenste versnelling in te zetten, zodat innovaties daadwerkelijk op de markt worden gebracht. Denk aan Facinating, Innicio vanuit Cosun, Gpec, Brightlands, Proteinn Hub en pilot facilities als Bioprocess Pilot Facility (BPF) in Delft, NIZO en BioBaseEurope (BBE)in Gent. Ieder initiatief heeft zijn eigen focusgebied.
Zo richt Bodec zich op ontwikkeling en opschaling, en het vervolgens naar de markt brengen door productiecapaciteit aan te beiden. Als ondernemers voor ondernemers is een duidelijke marktgerichte dynamiek kenmerkend voor ons aanpak. Op deze manier zien wij allerlei prachtige innovaties tot bloei komen.
Wil je meer weten over deze ontwikkelingen? Neem dan vooral een kijkje op onze website www.bodec.eu.